Geluid Soundbar niet Synchroon met de TV

Soundbar niet synchroon met de tv

Een vaker voorkomend probleem is dat de soundbar niet synchroon met de tv loopt. Dit lijkt op het eerste gezicht een groot probleem maar meestal is dit met een paar simpele handelingen eenvoudig op te lossen. Valt het je nu pas op en heeft het geluid in het verleden altijd synchroon gelopen, schakel dan de tv en de soundbar eens uit en dan weer aan. Het kan namelijk zijn dat de soundbar een verkeerd geluidspoor te pakken heeft en bij het in en uitschakelen kan dit weer goed komen. Trek hierbij de stekker van de soundbar even een seconde of 10 uit het stopcontact. Loopt het geluid van de soundbar nog steeds niet synchroon met de TV kijk dan hieronder wat je nog meer kunt doen.

Controleer de aansluitingen!

Heeft het aan en uitschakelen van de soundbar en de tv niet geholpen controleer dan eerst de aansluitingen tussen de soundbar en de tv. is deze goed dan kan het ook nog zijn dat je de soundbar niet goed hebt aangesloten. Het kan dat je de soundbar hebt aangesloten op een decoder zoals b.v. de Ziggo mediabox. Meestal is geen probleem maar in sommige gevallen kan een soundbar hier niet mee overweg. Sluit in dat geval de soundbar aan op de tv meestal is dat al genoeg om het geluid weer synchroon te laten lopen. Gebruik je hiervoor een optische kabel, het geluid wordt hierbij digitaal overgebracht en zal een helder en mooier geluid geven.

Lip Sync functie

Een andere optie om het geluid synchroon te laten lopen is met behulp van de lip sync funtie. Meestal heeft één van de apparaten wel een lip sync funtie. Het kan ook zijn dat het audio sync, hdmi sync of audio delay heet maar de uitkomst is hetzelfde. Je kunt hiermee een vertraging aanbrengen in het geluid, zodat het geluid en het beeld waar synchroon lopen. Je kunt de vertraging instellen in milliseconde, enkele millisecondes kan het probleem al oplossen hoewel het op het eerste gezicht heel weinig lijkt.

Dit kan enige tijd in beslag nemen, je zult eerst moeten kijken of het geluid voor of achter het beeld aanloopt. Vervolgens kun je kiezen of je min of plus milliseconden moet toevoegen. Er zijn trouwens ook tv en soundbars die dit automatisch corrigeren kijk hiervoor in de handleidingen. Heb je deze automatische functie niet dan zul je een poosje handmatig moeten puzzelen. Lukt het niet in één keer, probeer het dan nog een tweede en misschien wel derde keer. Valt het je niet meer op dat het geluid van de soundbar niet synchroon met de tv loopt dan ben je klaar

Andere kabels.

Is met bovenstaande oplossingen het synchroon probleem nog niet opgelost, probeer dan eens andere kabels, Je kunt een soundbar namelijk op verschillende manieren aansluiten. Namelijk via een optische kabel, een HDMI Kabel of via een Coax kabel. Je kunt de bestaande kabel vervangen vooral een optische kabel wil nog wel eens stuk gaan (hoewel je dan meestal helemaal geen geluid hebt) maar je kunt ook proberen om je soundbar via een andere uitgang aan te sluiten.

Stel je hebt hem aangesloten via een HDMI kabel probeer dan eens een optisch kabel of andersom het zou niet verwonderlijk zijn dat dit het synchroon probleem oplost.

Lukt het met bovenstaande oplossingen nog niet neem dan contact op met de winkel waar je de soundbar gekocht hebt, waarschijnlijk is er dan een ander probleem de oorzaak van dat het geluid van de soundbar niet synchroon loopt met de tv.