Soundbar ophangen – Hoe hang je het beste een Soundbar op.

Bij de aanschaf van een soundbar zul je ook na moeten denken waar je de soundbar wilt gaan plaatsen. Als jouw televisie op een TV- Meubel staat dan kan de soundbar meestal onder of voor de tv geplaatst worden. Maar steeds vaker zie je de tv aan de muur hangen, waar moer je hem dan plaatsen. Moet je de soundbar ophangen aan de muur of kun je hem ook onder de tv hangen en waar moet je de subwoofer plaatsen.

Soundbar ophangen.

Als je een soundbar ophangen wilt moet je op een paar dingen letten.

 • Hang je hem aan de muur of bevestig je hem aan de tv
 • Welke ophang beugels moet je gebruiken
 • Hoe hoog moet de tv hangen
 • Hoe hoog moet de soundbar hangen
 • Waar plaats je de subwoofer

Lees hieronder verder en ontdek de antwoorden op jouw vragen.

Hoe hoog moet een TV hangen?

Als je de tv aan de muur wilt hangen moet hij natuurlijk niet te hoog hangen zodat je constant iets omhoog moet kijken. Maar hij mag ook weer niet te laag hangen want in beide gevallen zul je last krijgen van je nek als je langere tijd tv kijkt. Maar wat is dan de juiste hoogte zul je denken, hier is eigenlijk geen vaste afmeting voor, de hoogte is namelijk afhankelijk van de positie waar je zit en de hoogte waarop je zit.

TV ophangen

Er is echter wel een stelregel voor het ophangen van de tv. Om de juiste hoogte te bepalen verdeel je het beeldscherm van de tv is 3 gelijke gedeelten. Hang nu de tv zo op dat het bovenste van de 3 gedeelten op ooghoogte hangt.

Je zult merken dat als je de tv zo ophangt je geen last zult krijgen van je nek als je een hele avond tv zit te kijken.

Hou er echter wel rekening mee dat dit een stelregel is. Het is kan namelijk zijn dat je een hoge stoel naast een wat lagere bank hebt staan. Je zult dan de gulden middenweg moeten kiezen of moeten zorgen dat de zit hoogtes ongeveer hetzelfde zijn.

Kantelbaar.

In sommige gevallen kan het noodzakelijk zijn dat je de tv wat hoger moet hangen, om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat kleine kinderen die rond lopen er niet bij kunnen. Of omdat er een of ander object in de weg staat zodat je de tv niet op de juiste hoogte op kunt hangen.

Hiervoor zijn kantelbare muurbeugels te verkrijgen, deze kun je iets hoger hangen en dan de tv naar beneden kantelen. Het enige nadeel van deze beugels is dat als je wat verder bij de tv vandaan zit het beeld niet helemaal goed zichtbaar is.

Zorg er wel voor dat de tv beugel recht aan de muur hangt, hangt hij niet recht dan zal dit vroeg of laat opvallen vooral als je er ook nog een soundbar onder monteert. Meestal wordt met de beugel een mal meegeleverd hierop staan de punten waar je gaten moet boren. Hang deze op de muur, met behulp van een waterpas zorg je ervoor dat de gaten goed recht hangen. Boor de gaten en hierna kun je de beugel bevestigen en hangt deze mooi recht aan de muur.

Soundbar ophangen welke ophangsystemen zijn er.

Een soundbar ophangen kan op meerdere manieren hier zijn verschillende ophangsystemen voor te koop. Je hebt de keuze uit vaste beugels voor aan de muur maar ook kun je de soundbar ophangen aan de tv. welke je moet nemen ligt aan de tv beugel die je hebt gemonteerd en aan je eigen voorkeur.

Soundbar onder de TV hangen.

Als je de tv aan de muur hebt gehangen dan wil je natuurlijk de soundbar onder de tv ophangen, dit kan op 2 manieren je kunt hem ophangen aan de muur hiervoor zijn speciale muurbeugels verkrijgbaar deze kosten slechts een paar tientjes. Deze muurbeugels volstaan prima als de tv vast aan de muur hangt.

Soundbar ophangen onder de tv.

Soundbar ophangen aan de TV.

Heb je echter een draaibare beugel gemonteerd, zodat je de tv in een door jouw gewenste positie kunt draaien, dan is het mooier dat de soundbar ook mee draait. Je zult dan de soundbar aan de tv moeten monteren in plaats van aan de muur. Ook hiervoor zijn speciale soundbar beugels te verkrijgen. Ook zijn er draaibare muurbeugels verkrijgbaar waar je zowel de tv als de soundbar aan kunt hangen, je bent dan in één keer klaar. Wil je de tv echter niet draaien dan is het goedkoper om gewone muurbeugels aan te schaffen.

Soundbar Beugel.

Wil je de soundbar ophangen dan zijn er soundbar beugels speciaal voor het merk soundbar die je hebt te koop, maar er zijn ook universele soundbar beugels die op bijna alle soundbars passen. Meestal is een universele soundbar beugel goedkoper dan een soundbar beugel voor een bepaald merk soundbar. Ook zijn er Soundbar beugels te koop waar je zowel de tv als de soundbar aan kunt hangen.

Subwoofer plaatsen.

We hebben het hierboven alleen gehad over het ophangen van de soundbar zelf, maar bij sommige soundbars zit ook een subwoofer deze kun je gewoon op de grond zetten in de buurt van de soundbar en tv. Maar vind je dit niet zo mooi staan dan kun je hem ook achter een stoel of een bank plaatsen.

Als je een draadloze subwoofer hebt, kun je deze gewoon plaatsen op plek die je wilt, is de subwoofer echter bedraad dan zal dit wat moeilijker gaan. Je kunt er dan voor kiezen om de subwoofer in de hoek van de kamer te plaatsen, dij zal dan minder opvallen en niet in de weg staan.


6 gedachten over “Soundbar ophangen – Hoe hang je het beste een Soundbar op.

 • april 5, 2020 om 9:49 am
  Permalink

  Is een soundbar boven de tv te plaatsen ?
  Onze 50″ TV is ingebouwd in een meubel en komt via een lift omhoog.
  Een soundbar op het meubel plaatsen is niet mogelijk, want dan is de onderkant van de TV niet zichtbaar.
  De enige optie is boven de TV, waarbij het hart van de soundbar op 190 cm komt.

  Beantwoorden
 • april 5, 2020 om 1:46 pm
  Permalink

  Misschien is er een mogelijkheid om de soundbar in het meubel te plaatsen, het is niet strikt noodzakelijk om de soundbar direct onder of boven de tv te hangen

  Beantwoorden
  • april 5, 2020 om 1:58 pm
   Permalink

   Helaas. Die vraag had ik al bij de meubelmaker neergelegd. De kast is zo in elkaar gezet, dat het niet zomaar is aan te passen.
   Maar uit jou antwoord kan in concluderen, dat de soundbar dus op die hoogte aan de muur kan worden opgehangen.
   Dit zal niet te kosten gaan van de geluidsbeleving bij films ?

   Beantwoorden
   • april 5, 2020 om 6:02 pm
    Permalink

    inderdaad aan de muur kan prima dit zal de geluidsbeleving niet beïnvloeden

    Beantwoorden
 • oktober 19, 2020 om 9:38 pm
  Permalink

  Vraagje: kan elke soundbar aan tv opgehangen worden? Er zijn soundbars die ook luidsprekers aan bovenkant hebben: die klank gaat dan verloren tegen tv, Of zie ik dat verkeerd?

  Beantwoorden
  • oktober 20, 2020 om 1:52 pm
   Permalink

   Dat hangt helemaal van de soundbar af. vaak steekt deze voor de tv uit zodat het geluid gewoon weg kan. Maar zitten de boven luidsprekers echt onder de tv dan denk ik inderdaad dat het geluid niet tot zijn recht komt.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: